Conflict binnen bestuur of management
Conflict binnen team

Het opstellen van een ouderschapsplan geeft ouders de mogelijkheid om belangrijke zaken te bespreken, zoals de verblijfsregeling, communicatie tussen ouders, opvoedingsbeslissingen, scholing, medische zorg, religie, financiële ondersteuning en andere aspecten die relevant zijn voor de opvoeding van het kind. Het is een belangrijk instrument om conflicten te voorkomen en de samenwerking tussen ouders te bevorderen, waardoor een stabiele en gezonde omgeving voor het kind wordt gecreëerd, zelfs na de scheiding of beëindiging partnerschap.

Het doel van een ouderschapsplan is om de kinderen de beste omstandigheden te geven om te groeien en te leren terwijl beide ouders betrokken blijven bij hun opvoeding.
Het ouderschapsplan is vereist als er minderjarige kinderen binnen het huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn en jullie willen scheiden. Het is verstandig om het ouderschapsplan door een Mediator te laten opstellen. Dit ouderschapsplan beschrijft volledig:
  • Het voortgezet ouderschap na scheiding, hoe wordt dit door beide ouders gerealiseerd;
  • de Zorgregeling betreffende de dagelijkse zorg
  • de Contactregeling tussen ouders, kind(eren) en de (sociale leef)omgeving
  • de Omgangsregeling tussen ouders en kind(eren)
  • De verplichting tot alimentatie aan het kind/ de kinderen
Het is aan de ouders om hierover overeenstemming te vinden. De mediator heeft een belangrijke rol in dit proces. Als professional met veel kennis en ervaring stelt de mediator een volledig en doordacht op jullie situatie toegesneden maatwerk ouderschapsplan op. In het geval dat zij er niet samen uitkomen, kan de rechter de knoop doorhakken. In zijn beslissing zal hij daarbij altijd het belang van het kind vooropstellen.

Inhoud ouderschapsplan in grote lijnen
In het ouderschapsplan staan in ieder geval afspraken over:
de betrokkenheid van de kinderen bij het ouderschapsplan;
  • hoe u de zorg en opvoeding verdeelt (zorgregeling) of de omgang met de kinderen regelt (omgangsregeling);
  • hoe en hoe vaak u elkaar informatie geeft over uw kind;
  • en hoe informeren jullie elkaar over over belangrijke onderwerpen;
  • hoe u samen beslissingen neemt over belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld over de schoolkeuze;
  • de kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie en kinderbijslag).
Daarnaast is het verstandig om ook andere afspraken op te nemen in het ouderschapsplan. Bijvoorbeeld wat u als ouders belangrijk vindt in de opvoeding, bepaalde regels (bedtijden, huiswerk) of opvattingen over straffen.  Over het contact met de beide families kunt u ook iets opnemen in het ouderschapsplan. 
Daarnaast kunt u ervoor kiezen om ook andere afspraken op te nemen in het ouderschapsplan. Bijvoorbeeld wat u als ouders belangrijk vindt in de opvoeding, bepaalde regels (bedtijden, huiswerk) of opvattingen over straffen. Of over het contact met de beide families. Ook kunt u in het ouderschapsplan opnemen op welk hoofdadres u het kind bij de gemeente inschrijft.

Hulp bij ouderschapsplan opstellen
Ouders zijn na een scheiding geen partners meer, maar blijven wel altijd samen ouders. Lukt het u niet om met uw ex-partner afspraken te maken over het ouderschap na de scheiding? Dan kunt bijvoorbeeld van iemand uit uw omgeving of een professionele derde, Mediator om hulp vragen. Meestal wordt door een scheidingsadvocaat doorverwezen naar ons mediationbureau. Dit alles geldt ook bij het ouderschapsplan actualiseren, ouderschapsplan evalueren, ouderschapsplan herzien, ouderschapsplan aanpassen. Wilt u begeleiding bij het opstellen van een ouderschapsplan, neem dan contact met ons op.

Laatste pagina update: 16 Juni 2023

Wij scoren een 9.3 van 10 berekend uit 267 reviews van klanten.

Met cookies analyseren wij de juiste werking van onze website.